Wereldrecord: achtste titel op rij voor Oranje onder Annan

Aan de succesreeks van de Oranje Dames komt maar geen einde. De overwinning in de EK-finale op Duitsland van zondag (2-0) betekende voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan alweer de achtste (!) internationale titel op rij. Daarmee hebben de Nederlandse vrouwen een wereldrecord geëvenaard.

De zegetocht van de Oranje Dames begon na de verloren olympische finale van Rio in 2016 (nederlaag na shoot-outs tegen Groot-Brittannië). Als opwarmertje voor het echte werk werd eerst de halvefinaleronde van de Hockey World League in Brussel gewonnen. Die mogen we niet officieel tellen als hoofdprijs aangezien het nog geen eindtoernooi was. Het EK 2017 in eigen land was dat wél, en vanaf dat moment was er geen houden meer aan.

Alyson Annan valt Lidewij Welten in de armen na het winnen van het EK 2017, de eerste hoofdprijs sinds haar aanstelling als bondscoach. Foto: Willem Vernes

Oranje won in 2017 vervolgens ook het eindtoernooi van de Hockey World League in Nieuw-Zeeland, veroverde een jaar later de wereldtitel in Londen en won in 2018 in China ook de allerlaatste editie van de Champions Trophy. In 2019 was er de winst in de eerste editie van de FIH Pro League, gevolgd door een nieuwe Europese titel in Antwerpen.

Vorige maand werd Oranje officieel gekroond tot winnaar van het tweede seizoen van de Pro League, die verdeeld werd over 2020 en dit jaar. De derde Europese titel, vandaag veroverd in het Wagener Stadion, is de achtste hoofdprijs op rij.

In voetsporen van Australië

Internationaal gezien is er maar één land dat ooit een vergelijkbare reeks toernooizeges neerzette: het Australië waarin Alyson Annan als topspeelster een hoofdrol vertolkte. De Hockeyroos wonnen acht prijzen op rij tussen 1993 en 1999: vier Champions Trophy’s, twee WK’s, één Olympische Spelen en de Oceanië Cup. Australië won in die reeks ook de Commonwealth Games van 1998 in Kuala Lumpur, maar dat is een toernooi dat niet toegankelijk is voor alle landen.

Annan reeg in die periode de doelpunten aaneen en werd gezien als een van de grootste goalgetters van haar generatie. Met 166 doelpunten in 228 interlands is ze nog altijd Australisch topscorer aller tijden. Niet voor niets werd ze in 1998 en 2000 uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar door de FIH.

Alyson Annan als international van Australië in de jaren negentig. Foto: The Weekend Australian

De Oranje Dames zijn al jaren de nummer één op de wereldranglijst, maar hebben nu dus ook dat legendarische record van Australië geëvenaard. Zo heeft Annan een grote rol gespeeld in de twee langste succesperiodes die het internationale vrouwenhockey heeft meegemaakt.

62 wedstrijden, 58 zeges

Als we de cijfers van de Oranje Dames op die acht gewonnen toernooien onder de loep nemen, dan druipt de dominantie ervan af. Het moet afschrikwekkend zijn voor de meeste andere ploegen. Inclusief de finale van vandaag speelde Nederland 62 competitieve wedstrijden, waarvan er 55 na reguliere speeltijd werden gewonnen en drie na shoot-outs.

Verder eindigden twee duels in een gelijkspel (de eerste twee groepswedstrijden van het EK 2019) en verloor Oranje maar twee (!) toernooiwedstrijden: dat waren de Pro League-duels met Australië in 2019 (1-0) en met Argentinië in 2020 (2-0).

In totaal vielen in de 62 wedstrijden van Oranje op titeltoernooien en in de Pro League 252 doelpunten: 221 van Nederland en 31 van de tegenstanders. Frédérique Matla is met 35 doelpunten de topscorer van Oranje in die wedstrijden. Aangezien ze ook nog eens zestien doelpunten voorbereidde, mag ze zich MVP onder Annan noemen: ze was in de 52 interlands op die acht toernooien direct betrokken bij 51 treffers.