Top 5 foto’s EK 2021 – Koen Suyk

Het EK in Amstelveen zit er alweer enkele dagen op. Zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames veroverden de Europese titel. Onze fotograaf Koen Suyk zette – in willekeurige volgorde – zijn vijf mooiste, opvallendste foto’s van het afgelopen EK op een rij, met een persoonlijke toelichting.

1. Deze foto had ik aan de andere kant van het veld niet kunnen maken, want dan had ik in het zonlicht gezeten. Met de strafcorner van Caia van Maasakker had ik maar kort tijd om haar op deze manier te vangen in het avondlicht met de donkere achtergrond.

Caia van Maasakker pusht een strafcorner tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

2. De ontlading vond ik leuk om te zien. Martin Häner heeft gescoord en viert zijn doelpunt met Christopher Rühr. Zij kwamen steeds dichter naar elkaar toe. Dit vond ik de mooiste afstand. Ze staan hier ook het meest recht tegenover elkaar. Ook mooi zijn die aderen en spieren in het lichaam.

Christopher Rühr en Martin Häner vieren een doelpunt van Duitsland tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

3. Dit zijn in mijn ogen de twee beste spelers van de Hoofdklasse. Ik volgde met mijn camera de opstomende Arthur van Doren en dit is de mooiste foto van de serie. Hier is hij het meest los van de grond en de stick ligt het mooist voor zijn voet. Ik maakte deze foto vanaf de tribune. Daar kon ik mij vrijer bewegen dan langs de lijn.

Sander de Wijn tackelt Arthur van Doren tijdens de halve finales van het EK in Amstelveen tussen België en Nederland. Foto: ANP/Koen Suyk

4. Deze foto vond ik mooi, vanwege het contrast. De enorm grote aanvoerder van Frankrijk met daarnaast de kleinere Pieter van Straaten. En dan die hand op het hoofd van Van Straaten. Alsof hij zegt: goed gedaan jochie.

Victor Charlet feliciteert Pieter van Straaten met zijn doelpunt voor Frankrijk tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

5. Dit vond ik een van mijn mooiere foto’s van het EK. De synchroniciteit en het contrast tussen licht en donker. Ze lopen net het licht in. In het donker was het beeld stukken minder spectaculair geworden.

Jorrit Croon in duel met zijn Welshe tegenstander tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk