Oranje Heren hebben statistisch streepje voor op België

De Europese hockeywereld verheugt zich op een nieuwe clash tussen Nederland en België in de halve finale van het EK voor mannen. Om goed voorbereid aan dit topduel te beginnen, zetten we de cijfers van deze historische kraker voor je op een rij. De stats zijn duidelijk in het voordeel van Oranje, maar een garantie voor een succesvolle afloop is dat uiteraard niet.

136ste onderlinge duel

Nederland en België staan donderdagavond voor de 136ste keer tegenover elkaar in een officiële interland. De eerste keer was op 23 januari 1926 in Antwerpen, de eerste interland ooit van de Oranje Heren. Die eindigde in een 2-1 overwinning voor Oranje. In de jaren die volgden boekte Nederland nog negentig zeges, tegen 24 overwinningen voor de Belgen. Twintig van de 135 onderlinge duels eindigden onbeslist na reguliere speeltijd. Oranje maakte tot nu toe 391 goals, de Belgen scoorden 185 keer.

Oranje heerst in competitieve interlands

Kijken we naar de onderlinge interlands die beide ploegen tegen elkaar speelden op titeltoernooien en in landencompetities (de zogenaamde competitieve interlands), dan kan Oranje een geweldig rapport overleggen. Nederland stapte bij twintig van de dertig wedstrijden als winnaar van het veld. Vier keer wonnen de Belgen na reguliere speeltijd. Voor het laatst gebeurde dat tijdens het EK 2017 in Amstelveen: 5-0 in de groepsfase.

Zes competitieve interlands tussen Nederland en België eindigden in een gelijkspel. Bij twee daarvan moesten shoot-outs een beslissing forceren: in de WK-finale van 2018 en dit seizoen in de FIH Pro League. Saillant: beide shootout-series werden gewonnen door de Belgen.

Tanguy Cosyns namens België in duel met Oranje-keeper Maurits Visser tijdens de shoot-outs in de Pro League van 4 november 2020. Foto: Willem Vernes

EK-balans kleurt oranje

Dan zijn er nog de onderlinge EK-wedstrijden. Omdat de Belgische ploeg pas de laatste jaren is uitgegroeid tot een tegenstander van wereldklasse, slaat de EK-balans ver in Oranje’s voordeel door. Beide landen stonden op een Europees kampioenschap negen keer tegenover elkaar en acht keer bleef Nederland daarbij ongeslagen (acht zeges, één gelijkspel). Die ene nederlaag was de hierboven genoemde dreun tijdens het EK 2017.

De laatste EK-ontmoeting tussen beide landen was van vier jaar geleden, in de finale van het EK in Amstelveen. In die historische eindstrijd nam België een 0-2 voorsprong via goals van Tom Boon en Cédric Charlier, maar veroverde Oranje uiteindelijk alsnog de Europese titel na een geweldige comeback via treffers van Robbert Kemperman, Mirco Pruyser (2) en Mink van der Weerden: 4-2.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave