Mannentoernooi EK 2021 breekt doelpuntenrecord

Het mannentoernooi van het voorbij EK in Amstelveen gaat de boeken in als het meest productieve EK aller tijden. Nooit eerder in de EK-historie vielen er gemiddeld per wedstrijd meer goals te bewonderen als in de afgelopen week in het Wagener Stadion. We zetten enkele opvallende statistieken van het EK 2021 voor je op een rij.

Goals goals goals

De twintig wedstrijden van het EK mannen waren goed voor 121 doelpunten, een gemiddelde van 6,05 goals per duel. In geen enkel van de zeventien eerdere EK’s voor mannen lag het moyenne zo hoog. Het EK van 2011 in het Duitse Mönchengladbach had tot voor kort het record met een gemiddelde van precies zes treffers per duel (120 goals in twintig duels), net ietsje minder dan op het afgelopen EK.

Duitsers scoorden het vaakst

De meeste goals in het mannentoernooi kwamen van de sticks van Duitse spelers. In totaal scoorden onze oosterburen 21 keer in vijf wedstrijden, waaronder acht goals tegen Wales (8-1) en zes tegen Frankrijk (6-5). Wales was met acht goals het minst productief. De Oranje Heren kwamen tijdens hun triomftocht tot vijftien treffers, een magere score als we de historie erop naslaan. Alleen op het eerste EK in de historie – het toernooi van 1970 in Brussel – was het Nederlands elftal minder op schot (gemiddeld 1,71 goals per duel).

Oerkreten bij Christopher Rühr (links) en Martin Häner na één van de 21 Duitse treffers op het EK 2021. Foto: Koen Suyk

Belgen finishen op 100 duels

De onttroonde Europese kampioen België bereikte in de strijd om de derde plaats (3-2 zege op Engeland) als vijfde land in de historie de grens van honderd EK-wedstrijden. Engeland (108), Nederland, Duitsland en Spanje (elk 107) gingen de Red Lions voor. Nederland blijft de ploeg met de meeste gewonnen wedstrijden in de EK-historie. Oranje voegde twee zeges toe aan zijn EK-balans en kwam daarmee uit op tachtig overwinningen. Dat is er eentje meer dan Duitsland, dat Oranje ook op dat vlak al jaren in de nek hijgt.

In het spoor van De Nooijer en Van der Horst

Bij de Oranje Heren tikten drie spelers de grens van dertig EK-wedstrijden in hun interlandloopbaan aan. Voor Billy Bakker, Robbert Kemperman en Jeroen Hertzberger was de gewonnen finale tegen Duitsland hun dertigste duel in EK-verband. Daarmee evenaren ze het aantal van Robert van der Horst. In de EK-historie van de Oranjemannen heeft alleen Teun de Nooijer nóg vaker op een EK gespeeld. De voormalige sterspeler van het Nederlands elftal kwam op zeven EK’s tot 41 wedstrijden.

Jubileumgoal Keetels

In het vrouwentoernooi kunnen we ook een aantal mijlpalen benoemen. Zo maakte Marloes Keetels met haar openingsdoelpunt in de gewonnen finale tegen Duitsland (2-0) de vierhonderdste goal van de Oranje Dames in de EK-historie. De ploeg had slechts 87 wedstrijden nodig om dat gigantische aantal te bereiken. De Bossche middenvelder leverde in de finale ook nog een assist op Frédérique Matla bij de 2-0. Daarmee was ze in totaal in vijf EK-duels direct betrokken bij vijf goals. Eerder scoorde ze twee keer tegen Schotland (10-0) en bereidde ze nóg een treffer van Matla voor: tijdens de 7-1 zege op Spanje in de groepsfase.

Marloes Keetels in duel met de Duitse Pia Maertens. Keetels was dit EK direct betrokken bij vijf Oranje-doelpunten. Foto: Willem Vernes

Meeste EK-duels ooit in Amstelveen

Amstelveen passeerde tijdens het EK 2021 de grens van tweehonderd EK-wedstrijden. Nergens anders in Europa werden zoveel EK-duels afgewerkt dan in het Wagener Stadion: 102 bij de mannen en 102 bij de vrouwen. Sinds dit EK is Nederland nu ook het land waar de meeste EK-duels werden gespeeld. Tot vóór dit toernooi was dat nog België, waar tussen 1970 en nu in Brussel, Boom en Antwerpen 186 EK-duels op het menu stonden.

Puike prestatie van Matla

Frédérique Matla was niet te stoppen tijdens dit EK. Ze scoorde in alle vijf EK-wedstrijden van de Oranje Dames en produceerde daarbij acht goals. Matla is pas de tweede Oranje-international in de EK-historie die erin slaagt in álle toernooiwedstrijden te scoren. Eerder lukte dat alleen Lisanne Lejeune. De voormalige spits en strafcornergigant deed dat op het EK 1987, dat toen nog uit zeven wedstrijden bestond. Lejeune maakte in totaal veertien goals in die duels.

Matla voerde haar Oranje-productie tijdens het EK op naar 55 goals in 82 interlands. Ze was in haar laatste veertien interlands goed voor vijftien doelpunten en trof in haar laatste zes interlands telkens doel. Die reeks is bijna een evenaring van haar persoonlijke record in Oranje: tussen 16 februari en 9 juni 2019 scoorde ze in zeven opeenvolgende interlands.

Frédérique Matla, topscorer van het EK 2021 met acht goals in vijf duels. Foto: Willem Vernes

Ervaren Van Geffen

Margot van Geffen speelde in de EK-finale tegen Duitsland haar dertigste (en waarschijnlijk laatste) EK-wedstrijd. Met dat aantal drong de middenvelder de eeuwige topdrie van Oranje op EK’s binnen. Ze staat nu op gelijke hoogte met ex-international Ellen Hoog, die 2005 en 2016 op zes EK’s tot dertig optredens kwam. Van alle Oranje-speelsters op EK’s heeft alleen Kim Lammers meer duels dan Van Geffen en Hoog gespeeld: zij kwam in haar loopbaan tot 32 EK-wedstrijden.